Op de markt van vandaag is er een breed scala aan koelmiddelproducten. Deze omvatten natuurlijk koudemiddel, HFK’s, HFO’s en kunnen worden opgeslagen in cilinders, vaten en bulkleveringen in verschillende groottes. Een koudemiddel kan worden gebruikt in airconditioners en koelkasten om de warmte uit de inhoud van de koelkast of van de koude ruimte te verwijderen. De meeste van hen ondergaan fasen van vloeistof naar gas en vervolgens van gas naar vloeibare toestand, hetgeen wordt gedaan door de compressor. Voor een betere keuze van de koelkast moet het koudemiddel thermodynamische eigenschappen hebben, een niet-corrosieve aard en veiligheid (niet-toxisch en niet-ontvlambaar). Hoewel veel vloeibare gassen kunnen worden gebruikt om als koelmiddel te werken, is het meest gebruikte koelmiddel CFK’s, ook wel bekend als Freon.

Aandacht voor het milieu

Hoewel er tegenwoordig nog enkele koelkasten zijn die CFK’s gebruiken, werd met moderne verbeteringen Freon vervangen door een ander beter gas dat bekend staat als chloorfluorkoolstof, ook wel bekend als HCFK’s. De HCFK’s zijn veel beter dan Freon. CFK’s bevatten chloor, dat schadelijk is voor het milieu. Hopelijk kunnen ze worden geëlimineerd in toekomstige ontwikkelingen. Om chloor uit het koelmiddel te verwijderen, hebben fabrikanten een nieuwe reeks koelmiddelen gecreëerd, HFK’s (of Hydro Fluro-koolstoffen) genoemd. Omdat ze het broeikaseffect kunnen opwekken, zijn ze beter dan HCFK’s, omdat ze de ozonlaag niet uitputten. De meest voorkomende HFC wordt gebruikt in airconditioners.

Propaan en Iso-Butaan

De meest milieuvriendelijke koudemiddelen die op de markt verkrijgbaar zijn, zijn HC of koolwaterstoffen, meestal bekend als Propaan en Iso-Butaan. Dit betekent dat ze halogeenvrij zijn, geen ozonafbrekend vermogen hebben en het laagst zijn in termen van opwarming van de aarde. Bovendien hebben ze ook een hoge energie-efficiëntie, maar zijn ze licht ontvlambaar, omdat ze koolwaterstoffen zijn. Deze kunnen gevaarlijk zijn als ze niet goed worden opgeslagen en ingesloten. Daartegenover staat dat ze de groenste koudemiddelen op de markt zijn die het milieu kunnen beschermen. Fabrikanten die deze koelmiddelen gebruiken, beweren dat ze met zorg deze koelmiddelen hebben gebruikt en dat de apparaten absoluut veilig en comfortabel te gebruiken zijn. Dit alles is fijn voor de gebruiker, maar zeker ook voor het milieu.

 

Categories: Overig