Een frozen shoulder is de benaming voor een ontsteking die zich manifesteert binnen het gewrichtskapsel van de schouder. Deze ontsteking komt vooral voor bij personen tussen de 40 en 60 jaar oud. Een aantal van de symptomen van frozen shoulder zijn:

– Schouderpijn en algehele stijfheid van de schouder.
– Pijnscheuten bij onverwachte bewegingen.
– Naarmate het langer aanhoudt, wordt het steeds lastiger om de arm normaal te kunnen bewegen.

Wanneer je last hebt van deze symptomen, is de kans groot dat je daadwerkelijk te maken hebt met een frozen shoulder. In dat geval is het van belang om een juiste diagnose te stellen, zodat je zeker weet waar je last van hebt. Hieronder kun je meer lezen of het fenomeen frozen shoulder en hoe dit vast te stellen is.

Wat houdt een frozen shoulder precies in?

Wat is een frozen shoulder precies? Immers is het niet de meest bekende aandoening. Deze term staat voor een ontsteking van het gewrichtskapsel van de schouder, waarbij het kapsel verdikt raakt en vervolgens verkleeft aan de gewrichtsbanden. Hierdoor verliest het kapsel flexibiliteit, er is minder beweegruimte. Dit zal je vervolgens ook merken wanneer je jouw arm beweegt, dit is een stuk moeilijker. Vandaar ook de term frozen shoulder, de schouder bevriest als het ware, bewegen wordt moeilijker en moeilijker. Het ontstaan hiervan kan verschillen. Soms is er geen directe aanleiding, andere keren volgt het op een blessure. En dat is vervelend, want deze aandoening is lastig te behandelen. Vaak hebben mensen met deze aandoening er zo’n 2 jaar last van.

Hoe kan de diagnose worden gesteld?

Het vervelende aan blessure aan de schouders is het feit dat deze van buitenaf veel op elkaar lijken. Daarom is het van belang om de schouder te laten onderzoeken aan de hand van echografie. Zo ontstaat er een beter beeld van de aandoening en kan er een plan van aanpak worden opgesteld.

Categories: Gezondheid