Ieder kwartaal is het een feest voor de Nederlandse ondernemer. De btw-aangifte mag worden ingevuld. En natuurlijk mag er vervolgens ook direct even afgerekend worden. Als het goed is valt deze balans altijd negatief uit voor jou als ondernemer. Mocht dat toevallig niet zo zijn, tja dan heb je een paar maanden verlies gedraaid of een lager btw-tarief gehanteerd dan je inkoopproducten. Als ZZP’er is je administratie net zo belangrijk als voor een grote organisatie.

Verstuur je aangifte op tijd

Je aangifte betaal je uiterlijk de laatste dag van de maand na het kwartaal. Gaat het over het kwartaal januari-maart, dan betaal je dit dus uiterlijk eind april. De datum waarop de aangifte is binnengekomen is leidend voor de belastingdienst. Deze bepaald of je een boete krijgt of niet. Hoe vaker dit misgaat, hoe hoger deze boete kan worden. Het is natuurlijk sonde als je dit niet op tijd afrond en daardoor extra geld kwijt bent.

Wijziging of suppletie uit vorig tijdvak

Natuurlijk kan iedereen fouten maken. Daardoor is het ook zeker zo dat je net die ene factuur vergeten bent toe te voegen aan binnen je belastingaangifte. Daarom mag deze in je volgende btw-aangifte nog meegenomen worden. Let er wel op dat dit net groter mag zijn dan €1000,-!. Let er ook op dat je de bonnetjes en facturen goed bewaard voor je administratie.

Kosten gemaakt voor start bedrijf?

Investeringen voordat je je bedrijf bent gestart zijn heel normaal. Alleen je inschrijving bij de KvK zal hoogstwaarschijnlijk al privé geweest zijn. Hier zit dan wel geen btw op, maar het kan wel bij in je bedrijfsresultaat betrokken worden. Andere uitgaves kunnen bijvoorbeeld een website, computer of andere investering zijn. Wanneer jij goed kan uitleggen aan een eventuele belastinginspecteur hoe de aap in de mouw zit, dan kan je dat als redelijk genoeg bevatten om het zakelijk weg te schrijven. Ben je bijvoorbeeld stukadoor en heb je een betonmolen aangeschaft. Dan is het logisch dat dit ter behoeve van je onderneming is geweest.

Voldoet de factuur aan alle eisen?

Ook is het belangrijk dat de factuur aan alle eisen voldoet die worden gesteld. Dit geld voor zowel de verkoop- als inkoopfactuur. De Nederlandse overheid stelt een aantal voorwaarden aan een factuur en aan deze moet aantoonbaar voldaan zijn.

Categories: Financieel