Langzaam maar zeker gaan we in Nederland weer een klein beetje uit de lockdown. Zo konden we op 1 juni de terrassen weer bezoeken. In mei gingen sommige pretparken en dierentuinen al voorzichtig weer open. Echter alles is nog steeds wel kleinschalig en beperkt en iedere partij hanteert zijn eigen regels. Om een beetje overzicht te scheppen bekeken we per sector wat nu de ontwikkelingen zijn.

Op vakantie in eigen land, het kan weer

In de lange weekenden en in de vakanties zouden veel mensen, maar wat graag even weg willen. Al was het maar in eigen land, omdat de situaties rondom de bezoeken over de grens nu eenmaal even wat lastiger liggen. De vraag is natuurlijk is dit in de huidige situatie wel mogelijk is. Het goede nieuws is dat veel parken als Roompot, Landal en Center Parcs gewoon open zijn. 

Indeling in huishoudens

 

Uiteraard hebben ze wel de richtlijnen en de indeling aangepast om aan de anderhalve meter richtlijn te voldoen. In de parken is het de bedoeling dat er maar 1 huishouden in een huisje zit. Vriendengroepen kunnen geweigerd worden. Ga dit dus goed na bij het betreffende vakantiepark waar je heen gaat.

 

De services in de vakantieparken zullen ook zijn  aangepast. Zo kun je er bijvoorbeeld van uitgaan dat zwembaden gesloten zijn of anders ingericht. Een wildwaterbaan is moeilijk te reguleren als het om het houden van een afstand gaat maar een glijbaan daarentegen dus weer niet. Op de websites van de betreffende vakantieparken vind je hier alle informatie over.

Attractieparken en dierentuinen

 

Toen de corona crisis zich aankondigde besloten veel pretparken en dierentuinen zelf de deuren dicht te gooien uit voorzorg. Veel van hen zijn inmiddels weer open gegaan, al doen ook zij dit met de nodige beperkingen. De attractieparken en dierentuinen  hebben zelf protocollen opgesteld. Deze protocollen zijn samen met de veiligheidsregio’s en gemeenten besproken om te voldoen aan de corona richtlijnen.

Reserveren verplicht

 

De parken hebben zelf protocollen opgesteld. Daarin staat hoe zij denken veilig open te kunnen. Die protocollen leggen ze voor aan de gemeente en de veiligheidsregio. Op deze manier konden ze garanderen dat ze weer veilig open konden. Een van de zaken waar men in de dierenparken en attractieparken zeker rekening mee houdt, is de afstand voor in de wachttijden en de attracties. Denk bijvoorbeeld aan een achtbaan waar de stoelen om en om bemand zullen worden. 

Crowd control om het aantal bezoekers te reguleren

 

Ook de wachtrijen of publieke ruimtes voor het bezichtigen van de dieren zullen anders ingericht zijn. Wat voor deze parken natuurlijk belangrijk is om te weten is het aantal bezoekers wat ze per dag binnenlaten. Je zult dus voor het bezoeken van een dierentuin of attractiepark wel moeten reserveren! Sommige van hen werken zelfs met een tijdslot waarin staat aangeven wanneer je van een bepaalde attractie gebruik mag maken. 

 

Ook hier geldt dat bij veel van deze parken en tuinen de vriendengroepen niet worden toegelaten maar alleen mensen uit 1 huishouden. Dit is voor een park moeilijk na te gaan dus gebruik hierbij gewoon je eigen gezonde verstand!

Indoor Speeltuinen & evenementenhallen

 

Voor indoor speeltuinen, bowlingbanen of evenementenhallen zoals casino’s en dergelijke lijkt opengaan nog niet echt mogelijk. Het bewaren van de afstand is moeilijk net als het hanteren van de hygiënemaatregelen. Zo zijn bowlingbanen nu aan het bekijken of ze bowlingballen kunnen ontsmetten bijvoorbeeld. Ook andere activiteiten zoals lasergamen zijn lastig, omdat zij net als de evenementenhallen en bowlingbanen allemaal binnen zijn. Paintballen bijvoorbeeld lijkt dan weer wel tot een van de mogelijkheden te behoren. Er lijkt ook een voordeel te zijn voor de indoorspeeltuinen, omdat de corona regel niet geldt voor kinderen onder de twaalf jaar. Ouders moeten wel afstand houden. Er zijn indoor speeltuinen die hiervoor aparte ruimtes hebben ingericht. Ga dit dus na bij het speelparadijs die je wilt bezoeken. 

Culturele centra zijn gedeeltelijk weer open

De bioscopen lijken nog even dicht te blijven maar andere culturele centra zoals museum en theaters en poppodia lijken ook voorzichtig hun deuren weer open te gooien. Er mogen dan wel alleen maar kleine groepen naar binnen, zo’n 30 bezoekers per zaal bijvoorbeeld. Tickets worden (net als bij de meeste dierentuinen en pretparken) alleen digitaal verkocht. In het theater zijn af en toe wel optredens, maar dit zullen dan altijd optredens zijn van kleine formaties, zoals een solo voorstelling of die van een duo. 

 

En tot slot was er nog de Horeca

 

Sinds afgelopen weekend is ook op veel plaatsen de Horeca weer open. In veel van deze gevallen zul je moeten reserveren. Het geen je al gewend was bij een restaurant zul je nu misschien ook moeten toepassen  bij een café’s en kroegen. Let op, lang niet in alle gevallen is dit nodig. Er zal ook menig café zijn waar je door de bediening naar een geschikte plaats zal worden gewezen!

Wil je graag korting op leuke uitjes in Nederland? Bezoek dan eens NapPas
Meer informatie over corona en uitstapjes vind je hier: https://www.samen-veilig.nl/tips-voor-gezinnen-in-tijden-van-corona/

 

Categories: Blog