Misschien heb je er al wel eens over gehoord: ergonomische bureaustoelen. Sommigen zijn al helemaal om en richten alles volledig ergonomisch in, terwijl anderen het nut er niet zo van in zien. Toch zijn ergonomische bureaustoelen de toekomst. Wil je weten waarom? Lees dan snel verder.

Ergonomie

Om te beginnen even een korte toelichting van wat ‘ergonomisch’ nou eigenlijk is. Moeilijk gezegd: ergonomie is de wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot de omgeving waarin zij leeft. De omgeving aanpassen op de mens zodat deze beter functioneert is het doel ervan.

Makkelijker gezegd: je kijkt naar hoe iemand het beste kan functioneren, bijvoorbeeld achter het bureau. Een ergonomische stoel is dus een stoel die ervoor zorgt dat jij het makkelijkst en best werkt. Voor een stoel houdt dit in dat deze jou ondersteunt en dat je geen klachten krijgt na een dag op kantoor.

Het belang van de ergonomische bureaustoel

Zoals net al benoemd werd, ondersteunt een ergonomische bureaustoel je lichaam en zal je geen lichamelijke klachten krijgen. Misschien herken je het wel: het gevoel dat alles vastzit en je eerst moeten uitrekken voordat je opstaat.

Je besteedt er wellicht niet zoveel aandacht aan, maar de klachten kunnen na verloop van tijd verergeren. Daarnaast is het zitten op een slecht afgestelde bureaustoel niet goed voor je lichaam. Je aderen raken bijvoorbeeld bekneld, waardoor je last van je benen krijgt.

Een ergonomische bureaustoel wordt afgesteld op jouw lichaam. Dit houdt in dat bijvoorbeeld de armleuningen, de zithoogte en -diepte zo worden ingesteld dat je automatisch een goede houding aanneemt. Op een slecht afgestelde bureaustoel neem je namelijk sneller een verkeerde houding aan, waardoor je ook klachten kan krijgen.

De toekomst?

Het is je nu misschien al wat meer duidelijk waarom deze blog ‘Ergonomische bureaustoelen zijn de toekomst’ heet, maar ik zal het nog even verduidelijken.

Steeds meer mensen hebben een kantoorbaan en zitten dus lange dagen. Zoals benoemd is dat slecht voor je houding en kan je hier klachten van krijgen. Je kan je voorstellen dat je van die klachten niet vrolijker wordt en je werktempo zal er ook niet op vooruit gaan.

Door de jaren heen is hier steeds meer aandacht voor gekomen en werd er ook meer onderzoek gedaan naar de invloed van de werkomgeving op de prestaties van de medewerker. Werkgevers hebben graag blije en gezonde medewerkers, want blije en gezonde medewerkers hebben minder klachten en doen dus beter hun werk.

Overtuigd?

Is het je nu duidelijk waarom ergonomische bureaustoelen de toekomst zijn? En wil je er nu zelf ook 1? Koop je stoel dan bij een bedrijf dat er verstand van heeft.

Bij bijvoorbeeld Bureaustoelexpress kan je de stoel eerst testen in hun showroom, voordat je hem aanschaft.

 

Categories: AlgemeenBlog