Iedereen die zich weleens in elektrische fietsen heeft verdiept, weet dat de kosten voor deze e-bike behoorlijk op kunnen lopen. Meer dan duizend euro ben je bijna altijd kwijt, en vaak nog wel meer dan dat. Zijn er ook kosten waar je op kunt besparen?

Koop wat je ook echt gebruikt

Een eerste handige manier om de kosten niet al te ver op te laten lopen, is door goed op te letten wat je nu eigenlijk koopt.

Er zijn elektrische fietsen in allerlei verschillende uitvoeringen, en met allerlei verschillende mogelijkheden. Hoe meer een fiets kan, hoe meer je ook betaalt. Dat betekent dus niet meteen dat een duurdere fiets ook altijd beter is; hij heeft alleen meer mogelijkheden.

Welke opties jouw fiets precies moet hebben, hangt af van wat je er precies mee wilt gaan doen. Iemand die dagelijks 20 kilometer heen en terug naar het werk wil gaan fietsen, heeft bijvoorbeeld een grotere accu nodig dan iemand die de elektrische fiets alleen wil gaan gebruiken voor korte stukjes binnen de stad. Het is zonde om in het laatste geval voor een dure accu te kiezen: een duurdere accu is namelijk niet per se beter. Hij kan alleen meer energie opslaan, zodat het langer duurt voor je hem weer op hoeft te laden. Fiets je er maar korte stukjes mee, dan is het helemaal niet noodzakelijk om voor de duurdere accu te kiezen.

Zo zijn er meer opties waar je goed naar moet kijken. Vind je het belangrijk waar de motor van je fiets zit, bijvoorbeeld? Modellen waarin de motor in het voorwiel zitten, zijn vaak wat goedkoper dan exemplaren die hem in het midden van de fiets hebben verwerkt. Een motor in het midden van de fiets geeft een wat natuurlijker gevoel van ondersteuning, maar een motor in het voorwiel werkt vaak net zo goed.

Ga slim met de accu om

De accu is een duur onderdeel van een e-bike, en ook nog eens het onderdeel dat het snelst kuren kan gaan vertonen. Het is in feite een hele grote oplaadbare batterij, en we weten allemaal dat deze na verloop van tijd wat minder goed gaan werken. Volg netjes de voorschriften van de fabrikant op, om dit zo veel mogelijk te voorkomen.

Wordt je accu toch slechter, dan hoef je hem niet meteen te vervangen. Accu revisie is veel goedkoper. Een fiets accu reviseren is niets anders dan de binnenkant van de accu van nieuwe cellen voorzien, terwijl het omhulsel behouden blijft. Dat kan je aardig wat geld schelen, en is ook nog eens wel zo duurzaam.

Categories: Lifestyle