Een auto leasen van de zaak: goed idee?

Het is één van de vaakst voorkomende extralegale voordelen die werknemers krijgen als ze in dienst treden bij bedrijven: een auto van de zaak. Het wagenpark van de zaak in kwestie is in de meeste gevallen een geleased wagenpark. Maar hoe dat nu exact in zijn werk? Waarom kies je als ondernemer best voor leasen om een wagenpark uit te bouwen en is er een bepaalde formule die de voorkeur draagt?

Waarom leasen?

Een auto leasen komt eigenlijk neer op het afsluiten van een huurovereenkomst met de leasemaatschappij. Voor een vooraf afgesproken maandbedrag krijgt jouw onderneming bezit van de wagen voor een bepaalde termijn. Aan het eind van deze termijn is het bij de meeste formules zo dat je de wagen kunt overkopen voor een restbedrag, het contract kunt verlengen of gewoon niets doen. Leasen is een vaak gebruikte tactiek om een wagenpark uit te bouwen zonder daar zware kosten voor te moeten dragen. Door de vorm van het contract is er geen grote impact op de liquiditeit en hoef je geen zware investeringen te doen. Bovendien zijn er een aantal fiscale voordelen verbonden aan leasen en ben je dus ook in staat om om de x aantal jaar jouw wagenpark compleet te vernieuwen.

Financial Lease?

Grosso modo bestaan er twee vormen van leasen die bijzonder populair zijn. Dat zijn operational lease en financial lease. Kies je voor de laatste optie dan is het belangrijk om te weten dat je op het einde van het leasecontract de definitieve eigenaar wordt van de auto. Bovendien heb je doorheen de looptijd tal van fiscale voordelen. Doordat de auto bij jouw onderneming op de balans staat profiteer je van fiscale faciliteiten zoals investeringsaftrek en subsidies. Bovendien heb je ook recht op terugvordering van de btw die je over de maandelijkse termijnen betaalt. De keuze voor deze vorm van leasen is er dan ook eentje die ingegeven is uit een verlangen het werkkapitaal vrij te houden en omdat je verwacht de wagen langer te houden dan de looptijd van het contract. Hoe dan ook blijft het een goedkope en efficiënte manier voor een auto van de zaak te houden. Voor meer informatie kan je ook terecht bij Msfinanciallease.nl.

About Redactie2