Het Donkere Dagen Offensief is een initiatief van de overheid, politie en beveiligingspartners en gaat de strijd aan met inbrekers. In de winter wordt namelijk veel vaker ingebroken dan in andere periodes van het jaar. De donkere dagen van het jaar vormen een ideale situatie voor inbrekers met een hoogtepunt tijdens de feestdagen zoals pakjesavond (Sinterklaas), de Kerstdagen (kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag) en oudjaarsavond.

 

Wees alert, vooral tijdens de feestdagen

Het is vroeg donker buiten en daar houden inbrekers van. Daardoor vallen ze minder op als ze door de straten gaan om potentiele doelwitten te spotten en hun actie uit te voeren. Inbraak in woning of bedrijf, maar ook de kans op autodiefstal, auto-inbraak en straatroof komen vaker voor.

Michiel Schumm, Politie Keurmerk Veilig Wonen Adviseur van Brabant Veilig, licht toe: “De feestdagen vormen een extra groot risico, omdat criminelen weten dat tijdens die dagen mensen graag samen zijn, uitgaan of zelfs op vakantie gaan. Dat betekent dat veel bedrijven gesloten zijn en in veel woningen de gehele avond niemand thuis is. Dat zijn de momenten waarop nog meer waakzaamheid geboden is en extra maatregelen nodig zijn om inbrekers buiten te houden. Daarom organiseren wij met een groot aantal partners dit Donkere Dagen Offensief en roepen iedereen op hierbij aan te sluiten en dit uit te dragen.”

Wat is het Donkere Dagen Offensief?

Om de Nederlandse bevolking attent te maken op deze verhoogde risico’s is de overheid samen met haar beveiligingspartners een offensief gestart. Het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid), Politiekeurmerk, gemeentes, politie korpsen en officiële preventie partners zoals Brabant Veilig hebben de handen ineen geslagen en hebben een landelijk Donkere Dagen Offensief gestart om burgers / woningeigenaren te attenderen op de gevaren en het extra beveiligen van hun woning.

Extra maatregelen gemeente

Gemeentes hebben extra maatregelen aangekondigd om de veiligheid te verhogen. Dit uit zich onder andere in extra surveillance rondes op gezette tijden (‘hottimes’) en op risicovolle locaties (‘hotspots’). Daarbij kan gedacht worden aan de avonden van de feestdagen en plaatsen die populair zijn onder criminelen. Ook andere acties zoals extra verkeerscontroles en wegblokkades zijn te verwachten.

Inbraak heeft impact

Ook voorlichting aan ondernemers en consumenten maakt onderdeel uit van de campagne. Dit alles met als doel het aantal incidenten te verminderen. Een inbraak heeft namelijk enorme impact op de eigenaren. Er worden waardevolle spullen meegenomen, maar dat is niet alles. Er kunnen ook zaken van emotionele waarde worden meegenomen (zoals familiestukken en sieraden) en gegevensdragers met belangrijke gegevens en vertrouwelijke gegevens. Denk hierbij aan laptops, telefoons, tablets, etc.

Behalve de gestolen goederen is de inbraak zelf al een emotionele gebeurtenis. Er is namelijk iemand binnen geweest die daar geen recht toe heeft. Dat grijpt aan. Tot slot laten de inbrekers ook nog een spoor van vernieling achter, zoals braakschade, kapotte ruiten en schade die wordt veroorzaakt bij het doorzoeken van de woning.

Tips voor meer veiligheid

Om de kans op een inbraak aanzienlijk te beperken kunt u tal van maatregelen nemen. Hieronder enkele tips:

  • Geef uw woning een bewoonde indruk. Denk hierbij aan het inzetten van tijdschakelaars en bewegingssensoren op verlichting.
  • Sluit ramen en deuren, ook op bovenverdiepingen. Doe dit ook als u kort de woning verlaat voor bijvoorbeeld een boodschap.
  • Start een Buurt preventie groep in de buurt
  • Organiseer een preventie bijeenkomst in de wijk, georganiseerd door Brabant Veilig
  • Ben alert en bel in geval van een verdachte situatie direct 112.
  • Zorg preventief voor goed hang- en sluitwerk.
  • Kies bij extra maatregelen voor een erkend beveiligingsbedrijf met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Brabant Veilig is hiervoor uw erkende partner in de regio.
  • Doe de Politiekeurmerk Veilig Wonen Scan van Brabant Veilig, een gratis en vrijblijvende analyse volgens de officiële PKVW-normering.


Wilt u hulp bij meer veiligheid in uw huis, straat of wijk? Brabant Veilig is een officiële en erkende partner van de overheid en heeft ruime ervaring bij de beveiliging van bedrijven, woningen en wijken. Wilt u meer informatie of advies op maat? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Categories: wonen