Veelal horen we kreten over werken in de toekomst/toekomstgericht werken en over zoveel jaar werken we volledig vanuit de ‘cloud’. Maar eigenlijk… eigenlijk is de toekomst niet meer in de toekomst, maar is dit al het heden.
Wanneer je je werkplek zo inricht, kan deze al helemaal los van andere apparatuur functioneren.

De voordelen van een Cloud werkplek op een rijtje:

1 inlog -> Het is mogelijk om met één inlog toegang te hebben tot alle applicaties van de werkplek.
Vast maandbedrag -> Er zijn geen verborgen kosten, geen grote investeringen vooraf, nee alles kan gewoon in één maandpakket worden samengesteld. Wel zo overzichtelijk en schaalbaar. Tegenwoordig kun je ook ‘online bellen’ dit bespaart bovendien ook nog eens veel kosten op de telefoonrekening.
Eenvoudige documenten -> Gebruik alleen de functies die er toe doen en houd het werk eenvoudig. Van bijvoorbeeld Office 365 kun je de gemakkelijke interface gebruiken.
Dynamische werkplek -> Wanneer je nu werkt met servers, kun je geleidelijk overstappen naar volledig cloud. Bij dit proces heb je geen last van overstapproblemen.
Altijd en overal bereikbaar -> Misschien wel de belangrijkste, je kunt altijd en overal je werk doen. Je zit niet persé vast aan kantoortijden of een vaste locatie. Even snel wat checken was nog nooit zo gemakkelijk.
Schaalbaarheid -> Een Cloud werkplek is erg schaalbaar. Wanneer er een nieuwe medewerker komt of wanneer een medewerker vertrekt, is de omgeving eenvoudig uit te breiden.

Hoe werkt het?

De migratie naar een cloudbased omgeving is een mooie maar ook spannende tijd voor de ICT afdeling. Na de migratie zullen er minder mensen nodig zijn voor het beheer. Uiteindelijk zal dankzij een cloudomgeving de organisatie slimmer worden. Dit doordat er vertaling wordt gemaakt tussen de organisatie en het systeem. Dit doordat processen beter kunnen worden ingericht al dan niet kunnen worden geautomatiseerd.
Ook voor kleinere organisaties en ZZP’ers kan een Cloud werkplek voordelen bieden. Wanneer je veel op locatie bent, heb je altijd alle informatie bij de hand.

Beveiliging staat altijd bovenaan
Uiteraard is veilig werken topprioriteit. Met de juiste applicaties en software is veel dicht te zetten. Daarnaast moet er altijd een goede back-up worden ingericht. Mocht de data kwijt raken, is er altijd nog een achterdeur. Helaas is nog niet alles af te vangen en zit het grootste probleem vaak bij de goedwillende mens. Training en begeleiding is hierin het belangrijkste om men zo op te leiden zodat onderscheid kan worden gemaakt tussen wat kan en wat je beter niet kunt doen. Een goede IT specialist kan je hierbij begeleiden.
Ook ‘compliance’ speelt tegenwoordig een grotere rol. Wanneer je over gaat naar de Cloud, zorg er dan voor dat de data in Nederland blijft. Deze servers voldoen namelijk aan de Nederlandse wet- en regelgeving.

Categories: Technologie