De vergrijzing en het gevaar van de indifferentie

Het is iets dat zo goed als iedereen in ons land ondertussen wel al weet: de vergrijzing is een groot probleem. Het aantal ouderen van 75 jaar en ouder groeit aan een enorm tempo. De generatie babyboom die ter wereld kwam in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog is stilaan op pensioen aan het gaan en enorme druk op onze samenleving aan het zetten.

De gevolgen van de vergrijzing

De vergrijzing van Nederland legt verschillende drukpunten op de rest van de samenleving. Zo komt er een verhoogde druk op de beroepsbevolking om de pensioenen en stijgende gezondheidskosten te betalen. Een financiële en materiële druk die niet te onderschatten valt. Daarnaast dienen er ook heel wat speciale voorzieningen voor deze ouderen op poten gezet worden. Dat gaat zelfs een stuk verder dan extra centra voor ouderenzorg. Denk bijvoorbeeld maar aan extra parken voor recreatie of de in zwang zijnde elektrische fietsen voor extra mobiliteit. Ten slotte is het ook zo dat de babyboomgeneratie een enorme druk heeft gelegd op de woningmarkt. Er zijn immers minder woningen bijgebouwd dan er mensen zijn bij gekomen. Het logische gevolg daarvan is een verregaande verstropping en stijgende prijzen op de woningmarkt.

Het menselijk vlak

De vergrijzing is een probleem waar we zo vaak over horen en ons voor zo veel problemen stelt dat we soms vergeten dat er ook een diepmenselijk aspect aan verbonden is. De individuele oudere verdwijnt in die grote massa ouderen die wij aanzien als het probleem. De komende jaren begint er ook een afsterving van een ongezien niveau. Wanneer de babyboomgeneratie komt te overlijden is dat niet alleen een oplossing voor heel wat van de problemen hierboven beschreven, maar ook een probleem an sich. Heel wat kinderen die hun ouders verliezen. Heel wat mensen die hun levenslange vrienden verliezen. De vraag is dan hoe je ervoor zorgt op een fijne manier deze overledenen te herdenken. Gouden assieraden kunnen hier de nodige steun en toeverlaat bieden. Een assieraad is een sieraad van goede kwaliteit dat gevuld kan worden met as, een haarlokje of wat je ook maar wilt. Een fijne manier om de menselijke tragedies van de vergrijzing te herdenken.

About Redactie2