In Nederland heeft elke vrouw recht op een persoonlijke kraamverzorger op de eerste dagen nadat zij is bevallen. Nederland heeft daarmee een unieke positie in de wereld, want in geen enkel ander land is dat zo goed geregeld als hier. De kraamverzorger wordt gebeld door de verloskundige en komt zodra jij en je pasgeboren baby weer in huis zijn. Het beeld dat er heerst van kraamverzorgers is dat zij een soort huishoudelijke hulpjes zijn die de huishoudelijke taken voor hun rekening nemen. Kraamverzorgers komen in opstand tegen dit beeld, want dit beeld is onjuist. Wat zijn wel de taken van een kraamverzorger?

Verzorging baby

Hoeveel kraamzorg je krijgt, is afhankelijk van wat je hebt afgesproken. De belangrijkste taken bestaan uit het verzorgen van moeder en baby. De kraamverzorger controleert de baby dagelijks op temperatuur, ademhaling, motoriek, huid, urine, ontlasting en spugen. Wanneer al deze dingen in orde zijn, is er niks aan de hand. 

Verzorging moeder

Naast het verzorgen van de baby is de kraamverzorger er ook voor de verzorging van de moeder. Als moeder heb je je kindje negen maanden gedragen. Daarnaast is de bevalling ook een intense en inspannende gebeurtenis wat veel van een lichaam vraagt. De kraamverzorgende houdt dus ook de zogeheten kraamvrouw in de gaten. Hierbij wordt de temperatuur gecontroleerd, maar ook de hartslag, de benen, urine en eventuele hechtingen. 

Ondersteuning 

Vooral als je voor het eerst moeder bent geworden, komt er veel op je af. Alles is nieuw en je weet waarschijnlijk niet zo goed hoe je met een baby moet omgaan. De kraamverzorger is ervoor om jou daarbij te ondersteunen. Zij kan helpen bij de baby aan de borst leggen en zo de borstvoeding op gang te laten brengen. Ook kan de kraamverzorger laten zien hoe luiers verschoond moeten worden en hoe je je baby het beste in bad kan doen. Ze geeft tips mee over dingen waar je alert op moet zijn, zoals dat het water niet te heet is. Daarnaast is de kraamverzorgende ervoor om een optimale hygiënische omgeving te creëren voor moeder en kind. Om dit te kunnen waarborgen, worden er soms licht huishoudelijke taken uitgevoerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stofzuigen of het toilet schoonmaken.

Ben je zelf zwanger en op zoek naar een kraamverzorger? Denk dan eens na over kraamzorg van Kraamzus

Categories: Algemeen