In de afgelopen twintig jaar hebben oogoperaties een enorme toevlucht genomen. Was het eind jaren negentig nog een nieuwe spannende weg die was ingeslagen. Vandaag de dag is het laseren van de ogen zo’n beetje gemeengoed geworden. Dit schept vertrouwen maar stelt je ook voor een hoop keuzes en tevens zijn er een hoop klinieken. Hoe weet je dat je een goede kliniek hebt? En wat zijn de risico’s dan nog wel? 

 

Allereerst wat is ogen laseren eigenlijk precies? Het is een operatie waarmee er via een lasertechniek verziendheid, bijziendheid en cilinderafwijkingen kunnen worden gecorrigeerd, Op deze manier ben je niet meer afhankelijk van lenzen of een bril. Dit komt om een ooglasercorrectie de vorm van het hoornvlies veranderd wordt. Een hoornvlies heeft drie lagen, de buitenste heet de stroma deze wordt aangepast. Om bij de stroma te kunnen komen moet eerst de beschermlaag verwijderd worden, de manier waarop dit gebeurd bepaalt de techniek.

 

Het epitheel wordt inclusief de twee onderlagen en een deel van de derde laag (stoma) als flapje opzij geplaatst en later weer ‘teruggeflapt’. Er is hier dus sprake van een diep hoornvliesflapje

Alleen het epitheel wordt verwijderd of weggeflapt, de onderliggende lagen blijven intact

Ogen laseren met een dieper hoornvliesflapje

Het hoornvlies opzij plaatsen kan met verschillende ooglaserbehandelingen. Twee voorbeelden zijn de LASIK- en de Intralase behandeling. Bij de LASIK-behandeling maakt de oogarts het flapje met behulp van een mesje. Bij de Intralase behandeling maakt een laser het flapje.

 

De eerste methode is om het epitheel, de buitenste laag te verwijderen inclusief de twee onderlagen (membraan) en een gedeelte van de stoma van het hoornvlies, dit word dan met een diepere insicie gedaan, wat over het algemeen betekent dat de arts met een mes een insicie maakt om door de drie lagen te komen. De behandeling die hiervoor gebruikt kan worden is de LASIK of de Intralase behandeling. Het hoornvlies wordt na de inkeping omgeklapt en daarna teruggeflapt. Het verschil tussen de LASIK en de Intrasale methode is dat bij de eerste de arts insnede maakt bij een Intrasale behandeling wordt de inkeping gemaakt met een laser.

 

Eigenschappen van een LASIK behandeling

 

  • Herstel verloopt sneller
  • Minimale pijn
  • Ook sterktes vanaf -6 komen hiervoor in aanmerking
  • Complicaties komen zelden voor

 

  • Toch is er wel een nadeel aan deze methode, er kan namelijk plooivorming in het hoornvlies optreden.

 

Eigenschappen van een  Intralasebehandeling

 

Het nadeel van LASIK is bij de Intralase een stuk kleiner omdat er minder makkelijk flapproblemen ontstaan. Dit komt omdat een computergestuurde laser het hoornvliesflapje maakt. Verder claimen klinieken die deze intralasebehandeling aanbieden ook dat er betere resultaten worden bereikt en dat het veiliger is. De intralasebehandeling lijkt het dus op alle tereinen te winnen. Zijn er dan geen nadelen? Ja mensen met een te dun hoornvlies zouden bijvoorbeeld niet in aanmerking komen. Ook de druk op het oog zou iets hoger zijn. Inmiddels is er een tweede generatie Femtec lasers, zoals de intralase ook wel genoemd wordt. Hierbij zou de druk overigens al de helft minder zijn.

 

Bovengenoemde zijn de twee belangrijkste varianten. Er bestaan nog een paar subvarianten die wat minder gebruikt worden. Als je hier meer informatie over wilt hebben, dan kun je daar op onze pagina van Laat je ogen laseren meer informatie over vinden.

Hoe weet je nu of een kliniek betrouwbaar is? 

 

Om te toetsen of een kliniek betrouwbaar is kun je kijken of de chirurgen geregistreerd zijn in het beroepsregister, de BIG. Daarnaast kun je controleren of de refractiechirurg is aangesloten bij de NOG (Nederlands Oogheelkundig Gezelschap). Bekijk ook of de kliniek een ZKN keurmerk heeft. Als laatste kun je ook kijken of er een onafhankelijke klachtencommissie is. Want ondanks alle veiligheid en ervaring bestaat er altijd een risico dat er toch iets mis gaat. Oja en vergeet vooral niet op internet de reviews niet te vergelijken.

 

Bron: Laatjeogenlaseren.nl

Categories: Blog