De meest voorkomende SOA’s in Nederland

Heb je onveilige seks gehad met iemand waarvan je niet helemaal zeker weet of deze wel soavrij was? Dan heb ook jij risico gelopen omdat deze persoon een eventuele soa aan jou heeft kunnen doorgeven. In ons land komen er nog steeds veel soa’s voor, maar gelukkig zijn deze in de meeste gevallen erg goed te behandelen.

Maar wat zijn nu de meest voorkomende soa’s van ons land?

We hebben de top 3 voor je uitgelicht. Zo weet je precies welke soa’s veel voorkomen, waar je op moeten letten, en wat de eventuele gevolgen kunnen zijn wanneer de soa onbehandeld blijft.

Hepatitis B

Wanneer we denken aan Hepatitis B denken we meestal aan de vaccinatie die je krijgt wanneer je jonger bent. Maar wat is Hepatitis nu eigenlijk precies?

Het Hepatitis virus is een virus dat zich gemakkelijk verspreid en je een flinke ontsteking van de lever kan opleveren. Het is daarom belangrijk dat je er tijdig voor behandeld wordt.

Wat veel jongeren niet weten is dat je Hepatitis ook kunt overdagen wanneer je onveilige seks hebt gehad met iemand die besmet is met het virus.

Gelukkig kun je je bij de GGD laten vaccineren tegen Hepatitis. Zorg er dus voor dat je dit hebt gedaan en je vaccinatie tijdig vernieuwt totdat je levenslang beschermd bent.

Genitale wratten

Een andere soa die wordt veroorzaakt door een virus zijn genitale wratten. Misschien heb je er weleens last van gehad of ken je iemand die er mee besmet is geraakt.

Ondanks dat het zeer storend kan zijn wanneer je last hebt van genitale wratten is het in tegenstelling tot de meeste andere soa’s niet iets waar je direct zorgen over hoeft te maken. Genitale wratten kunnen namelijk vrij weinig kwaad en hebben geen directe schadelijke gevolgen voor je gezondheid.

Natuurlijk kunnen genitale wratten wel flinke psychologische problemen opleveren wanneer je er last van hebt. Veel jongeren die te maken krijgen met deze kleine wratjes zijn dan ook een stuk onzekerder over zichzelf en gaan niet zo snel meer met iemand naar bed.

Niet zo gek dan ook dat je er graag snel vanaf wilt komen. Gelukkig kun je bij de GGD of één van de vele privékliniek in ons land snel terecht om deze wratjes te laten verwijderen.

Chlamydia

De meest voorkomende soa in Nederland is al jarenlang chlamydia. Deze soa blijft erg hardnekkig aan kop staan omdat deze in veel gevallen geen symptomen met zich meebrengt.

Dit betekent dus dat de meeste jongeren die met chlamydia rondlopen het zelf niet eens weten. Hierdoor kan de soa zich snel verspreiden.

In tegenstelling tot genitale wratten is chlamydia zeker niet altijd onschuldig. De soa wordt veroorzaakt door een bacterie die ontstekingen aan de geslachtsorganen kan veroorzaken en in sommige gevallen zelfs tot onvruchtbaarheid kan leiden.

Het is dus erg belangrijk om je ook te laten checken wanneer je onveilige seks hebt gehad met iemand en geen klachten hebt.

About Redactie2