Ben je opzoek naar een nieuwe arbodienst? Dit kan best lastig zijn. Er komen namelijk veel vragen naar boven zoals: Waar let je op en hoe weet je zeker dat je de juiste arbodienst kiest? Vandaag bespreken we de 5 meest gemaakte fouten bij het kiezen van een nieuwe arbodienst.

 

Verdiep je in de juiste arbodienst

Je hoopt uiteraard dat je niet te veel met de arbodienst te maken krijgt maar je hebt ze wel nodig. Ze kunnen namelijk veel voor je betekenen op het gebied van advies over preventie, duurzame inzetbaarheid en het terugdringen van het verzuimpercentage van personeel. Daarom moet je jezelf afvragen wat jij belangrijk vindt en wat je wilt dat deze samenwerking oplevert.

 

Niet veel geld willen besteden

Vaak wil je als werkgever niet teveel geld besteden aan dit soort praktijk waardoor je vaak voor de goedkoopste optie kiest. Doe dit vooral niet. Het blijkt dat elke MKB’er er vroeg of laat mee te maken krijgt en dan wil je wel goed geadviseerd en begeleid worden.

 

Ons advies is kies daarom nooit een arbodienst puur op basis van de laagste kosten, want als je het een keer nodig hebt vanwege een langdurig verzuim. Dan lopen de kosten onmiddellijk enorm op.

 

Kies daarom een arbodienst op basis van hun verzuimaanpak. Kijk naar hun ervaring in jouw branche, de aanwezigheid in jouw regio of ervaring met de uitdagingen waar jij nu voor staat.

 

Een arbodienst kiezen zonder ervaring in jouw branche

Het is erg fijn als jouw arbodienst al ervaring heeft in jouw branche, zo bouw je snel een goede samenwerking op en natuurlijk weten ze gelijk wat voor organisatiecultuur jij hebt en met welke verzuimoorzaken ze te maken hebben. Als je hier bijvoorbeeld niet voor kiest, dan loop je veel kennis en inzichten mis.

 

Geen kennis

Je samenwerking met de arbodienst gaat niet alleen om wettelijke verplichtingen maar ook over preventie,verzuimbegeleiding en duurzame inzetbaarheid. Meedenken over de wensen, onderbouwde analyses en ga zo nog maar door. Het is belangrijk dat jij zelf van te voren weet wat jij belangrijk vindt in een samenwerking om miscommunicaties te voorkomen.

Categories: Blog