Na het overlijden van een dierbare, is het gebruikelijk om hem of haar naar een begraafplaats te brengen. Mocht iemand gecremeerd willen worden, dan ligt dit logischerwijs anders en kan ook een uitstrooiing het overwegen waard zijn. Het uitstrooien is niet overal toegestaan, houd hier rekening mee bij het organiseren hiervan. Op het gebied van grafmonumenten vinden door de jaren heen diverse ontwikkelingen plaats. Denk bijvoorbeeld aan vandalisme rond grafmonumenten op grote begraafplaatsen. Het kan voor nabestaanden ontzettend triest zijn, als een grafsteen beschadigd wordt door vandalisme. Het geeft aan, hoe belangrijk het is om een begraafplaats goed te beveiligen. In de praktijk betekent dit vaak, dat er een hek om het terrein geplaatst wordt.

Moderne en klassieke grafstenen voor een overledene

Het is verstandig om over een begrafenis te praten met een dierbare, wanneer deze ouder begint te worden of ernstig ziek is. Zo heeft de overledene zelf invloed op de plaats waar hij of zij begraven wordt en de grafsteen of grafkist die gebruikt wordt. Er zijn tegenwoordig tal van verschillende mogelijkheden op het gebied van grafstenen. Kies je bijvoorbeeld voor een modern wit model, of ga je voor een grafsteen met een donkere kleur? Ook op het gebied van de inscriptie op een grafsteen heb je de keuze uit verschillende modellen. Zo vind je altijd een grafsteen die bij de stijl van een overledene past.

Bespreek wie het onderhoud van het graf uitvoert

Wanneer je een geschikte begraafplaats gevonden hebt, is het belangrijk om overleg te voeren over het onderhoud aan de grafsteen. Voer je het onderhoud zelf uit, of laat je dit door de beheerder van het terrein doen? Zeker bij een witte grafsteen is het erg belangrijk om deze regelmatig schoon te maken. Zo wordt voorkomen dat het graf een rommelige en onverzorgde uitstraling krijgt. Iets wat je een overledene niet aan wilt doen.

Tip: Het is zeer verstandig om een uitvaartverzekering te hebben. Wellicht heb je dit zelf al geregeld, zo niet dan kan je hier uitvaartzekeringen vergelijken.

Categories: Overig