Met behulp van hoge temperaturen is het lassen van kunststof onderdelen mogelijk. De warmte zorgt er namelijk voor dat het vaste materiaal veranderd naar de plastische vorm. In deze fase wordt het kunststof zacht maar zal het materiaal niet gaan vloeien of verbranden. Om het materiaal van een vaste vorm naar de plastische vorm te veranderen zijn er temperaturen van meer dan 200 graden Celsius nodig. Deze warmte kan gerealiseerd worden met behulp van een kunststof lasapparaat. In dit artikel geven we meer informatie over het lassen van kunststof en willen we dieper ingaan op PVC doek lassen.

Mogelijkheden van PVC

Een van de meest gebruikte thermoplasten is PVC. Een thermoplast is een ander woord voor kunststof dat bij hoge temperaturen zacht wordt. Met behulp van verhitting boven de 210 graden Celsius is het mogelijk om een hele sterke verbinding te maken tussen twee onderdelen. Om deze rede wordt PVC heel veel gebruikt in de industrie. Maar ook bij het ontwikkelen van speelgoed wordt gebruik hiervan gebruik gemaakt. Wanneer dit materiaal vloeibaar is kan het namelijk in alle onmogelijke vormen gegoten worden. Naast het bewerken in vloeibare vorm is het ook mogelijk in de vaste vorm. Met behulp van een draaibank worden er buizen en ringen van gemaakt. Daarnaast hebben we ook nog het PVC zeil, dit is een heel dun materiaal waarmee oppervlakte worden bedenkt om het waterdicht te maken. Dit materiaal wordt veel gebruikt om daken te beschermen tegen weersinvloeden, daarnaast kan er ook gebruik van gemaakt worden bij het aanleggen van een zwembad of vijver. Maar om het materiaal bestand te maken tegen water moet het stevig aan elkaar gelast worden.

PVC doek lassen met een lasautomaat

Bij PVC zeil lassen is alles mogelijk. De vorm van het doek heeft geen invloed op de werkzaamheden. Voor het lassen van een grote oppervlakte is de Comon 2 hetewig lasautomaat van Herz een aanraden. De verwarmingsplaat van de kunststof lasapparaat hoeft namelijk niet verwisselt te worden bij verschillende thermoplasten. De temperatuur van de plaat kan namelijk heel makkelijk aangepast worden. Daarnaast zijn er nog een aantal voordelen zoals:

• Temperatuur en aandrijving zijn heel makkelijk in te stellen
• Beschikt over een op de eisen afgestemde aandrijftechniek
• De snelheid, aandrukkracht en temperatuur kunnen aangepast worden op het materiaal
• Goed voor het aanleggen van zwembaden of tunnels

Deze machine kan vooral gebruikt worden bij het lassen op platte ondergronden. Om de hoeken en gleuven goed van een sterke las te kunnen voorzien is het verstandig om een hete lucht föhn te gebruiken. Met behulp van deze föhn is het mogelijk om het PVC doek te verhitten en vervolgens met elkaar te verbinden. Een las föhn is wel bedoelt voor handmatige werkzaamheden. Op het kunststof lasapparaat kunnen verschillende mondstukken geplaatst worden die allemaal een andere mogelijkheid bieden. Naast het lassen van hoeken is de las föhn ook uitermate geschikt om kleine laswerkzaamheden. Zo wordt de machine ook gebruikt bij het lassen van vloeren en dakbedekking.

Categories: BouwEconomie