Ben jij werkzaam in de bouw en sta je op het punt een opdracht aan te nemen? Dan moet je goed op de hoogte zijn van de veiligheidsvoorschriften. Deze veiligheidsvoorschriften zijn bij de wet vastgelegd. Eigenlijk moet het voor zich spreken dat veiligheid hoog in het vaandel moet staan, sommige bedrijven houden zich echter niet goed aan deze regels waardoor er geregeld boetes worden gegeven. In dit artikel wordt verder ingegaan op deze veiligheidsvoorschriften zodat jij je goed kunt voorbereiden voordat je aan de slag gaat.

Bescherming voor personeel

In de bouw gelden strenge regels voor werknemers en bezoekers. Een bouwplaats kan een gevaarlijke plek zijn waar ongelukken niet zeldzaam zijn. Deze regels zijn er dan ook om alle werknemers en andere aanwezigen te beschermen tegen ongevallen en verwondingen. Alle mensen die aanwezig zijn op de bouw moeten voorzien zijn van een helm, gehoorkappen, kleding en veiligheidsschoenen met een stalen neus. Vooral de helm en veiligheidsschoenen zijn erg belangrijk. Het risico op vallende zware objecten is erg groot, een helm kan dan levensreddend zijn. De kans dat er zware objecten op de voeten vallen is ook erg groot waardoor stalen neuzen onmisbaar zijn. Wanneer er niet aan de kledingvoorschriften wordt voldaan kan de inspectie een boete geven, dit gaat om grote bedragen dus onderschat dit niet.

Machines

Er zijn ook regels omtrent machines in de bouw. Hierin staat dat alle machines en arbeidsmiddelen periodiek door een deskundige partij moeten worden gecontroleerd en gekeurd. Dit moet worden gedaan door een gespecialiseerd bedrijf. Wil jij een hoogwerker huren? Wees er dan zeker van dat deze pas geleden is gekeurd. Wanneer er iets misgaat ben jij als werkgever degene die op de blaren zit, jij bent immers degene die supervisie heeft!

 

Categories: Blog