Elke sporter weet het wel: om spieren op te bouwen, heb je eiwitten nodig. Maar weet je eigenlijk wel precies hoeveel je er nodig hebt? En waar kun je die eiwitten eigenlijk in vinden?

Hoeveel eiwit heb ik nodig?
Iedereen heeft een verschillende calorie-inname en dus ook een verschil in de hoeveelheid macronutriënten, waaronder eiwitten vallen. Maar hoeveel eiwitten moet je nu eigenlijk innemen per kilo lichaamsgewicht en voor welk doel?
– afvallen + spiermassa behouden = 1,6 – 2,3 gram
– meer spiermassa kweken = 1,4 – 1,8 gram
– minder vet, meer spieren (gewicht blijft behouden) = 1,4 – 2,0 gram
Als je dus meer spiermassa wilt en je weegt 75 kilo, dan moet je dus tussen de 105 en 135 gram aan eiwitten eten per dag (1,4×75/1,8×75).

Sporten en eiwitten
Als je veel aan krachttraining doet, is het zeer belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Dit kan door de voeding die je eet, maar ook door bijvoorbeeld een eiwitshake te drinken na het sporten. Deze zijn er in verschillende soorten en in verschillende smaken, maar het ligt aan jezelf of je dit wilt proberen of niet. Je kunt bijvoorbeeld ook gewoon een eitje eten om wat eiwitten binnen te krijgen, of een stukje vlees eten. Maar wist je dat er ook in verschillende soorten groenten eiwitten te vinden zijn?

Waar zitten eiwitten in?
Eiwitten zijn in veel producten te vinden. Vlees en zuivel zijn bijvoorbeeld goede bronnen van eiwit, maar ook groenten en peulvruchten kunnen rijk zijn aan eiwit. Denk maar eens aan bonen. 100 gram sojabonen bevatten bijna meer eiwit dan 100 gram kipfilet!

Eiwitten zijn een soort bouwstof voor je spieren en zonder eiwitten kunnen die zich niet ontwikkelen. Vooral voor sporters is het dus belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Doe het goed en overdrijf niet, dat kan namelijk schadelijk zijn voor je gezondheid. Als je gezond en gevarieerd eet, is voldoende eiwit binnenkrijgen geen enkel probleem!

Categories: Blog