Bedrijfsadministratie: handig of niet?

Je hebt een eigen bedrijf, het gaat allemaal goed vooruit, maar de administratie loopt een beetje achter. Daar moet je echt een keer voor gaan zitten, want het moet allemaal kloppen. Een goede administratie is belangrijk vanwege verplichtingen die je hebt te voldoen, maar ook voor je eigen bedrijf. Wat komt er allemaal bij kijken als je je bedrijfsadministratie doet of laat doen?

Voordelen van een goede bedrijfsadministratie?
Als je je administratie op orde hebt, weet je precies wat er qua facturen open staat en wat al betaald is. Zo kun je particulieren of bedrijven herinneringen sturen en kun je je bestand weer bijwerken. Door een goede administratie heb je inzicht in wat er in jouw bedrijf speelt. Je weet hoe het gaat en hoe je ervoor staat. Naast dat je overzicht hebt, is het gelijk handig voor belastingaangifte doen (hier komen we nog op terug). Daarnaast is het ook wettelijk verplicht om een administratie van je bedrijf bij te houden.

Vergeet je aangiften niet in te vullen
Als je een eigen bedrijf hebt, sta je vast en zeker ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Afhankelijk hoe je het geregeld hebt, vul je maandelijks, per kwartaal of per jaar je aangiften in. Daarom is het belangrijk dat je administratie op orde is. De belastingdienst wil namelijk de kosten, de omzet en je btw weten. Bewaar dus alle bonnetjes goed en houd alles bij. Dat kan bijvoorbeeld in een Excel bestand, maar je hebt er ook allerlei programma’s voor.

Zelf administratie doen of uit handen geven?
Een bedrijfsadministratie kun je zelf bijhouden, maar je kunt ook een administratiekantoor in Elburg in armen nemen. Deze hebben boekhouders of accountants die alle zaken van jou kunnen overnemen. Je geeft dan al je bonnetjes, uitgaven en inkomsten door en de boekhouder gaat ermee aan de slag. Je kunt een boekhouder ook alleen vragen ter ondersteuning. Dan doe je het in principe zelf, maar krijg je hulp waar nodig. Het scheelt je veel tijd als je het uit handen geeft. Het kost je wel wat, maar daar krijg je een hoop voor terug. Neem zeker eens contact op met een boekhouder om te kijken wat diegene voor jou kan doen.

About Redactie2