Het kan elke automobilist zomaar overkomen: autoruitschade. Er zijn veel verschillende gradaties van autoruitschade mogelijk. Dit hangt onder andere af van de manier waarop de schade is opgelopen en welke van de autoruiten dit betreft. In sommige gevallen is het mogelijk om de autoruitschade te herstellen, maar dit kan helaas niet altijd. In dat geval is vervanging de enige optie. Gelukkig hoeft het vervangen van een autoruit geen vermogen te kosten. Het is wel belangrijk om bij autoruitschade de juiste beslissingen te nemen. Daar vertellen we u hier meer over.

 

Autoruitschade aan voorruit

Autoruitschade aan de voorruit van een auto is de meest voorkomende soort. Dit komt natuurlijk omdat aan de voorkant van de auto de meeste kans op een impact heeft door bijvoorbeeld een opvliegend steentje of door een ongeluk. De voorruit is om de inzitten optimaal te beschermen gemaakt van een zeer sterke soort gelaagd glas. Dit bestaat uit drie lagen: twee lagen glas en daartussen een laag PVB-folie. Het gelaagde glas wordt snel verhit en langzaam afgekoeld waardoor het zeer sterk is. Bovendien zorgt de PVB-folie ervoor dat de voorruit niet in duizenden stukken kapot gaat wanneer u autoruitschade oploopt.

 

Zoals u vast wel weet zal bij een kleine impact een sterretje ontstaan in de voorruit. Dit is gelukkig nog eenvoudig te herstellen zolang deze niet te groot is. Wanneer het sterretje een diameter heeft van meer dan drie centimeter, of wanneer er een barst ontstaan is, is reparatie van de autoruit niet meer mogelijk. Dan is de voorruit vervangen de enige optie.

 

De voorruit vervangen hoeft niet direct bij alle soorten autoruitschade. Zelfs met een barst of een groot sterretje bent u niet automatisch verplicht om de autoruit te vervangen. Dit is echter wel het geval wanneer de barst vertakkingen heeft gekregen, of wanneer deze in het directe zicht van de bestuurder zit. Dit komt mede omdat de stijfheid van de voorruit dan is aangetast en deze geen optimale bescherming meer kan bieden. Bovendien kan de barst licht reflecteren en zo voor verblinding zorgen. Snel een goed bedrijf vinden om de autoruit te vervangen is dan ook een aanrader.  

 

Autoruitschade aan achterruit of zijruit

De achterruiten en zijruiten van een auto zijn van een ander soort glas gemaakt. Het gaat hier namelijk om gehard glas, dat ook wel als veiligheidsglas te boek staat. Deze autoruiten bestaan uit een enkele laag glas dat snel is verhit en snel is afgekoeld. Hierdoor staan deze autoruiten onder hoge spanning en zijn ze zeer sterk. De hoge spanning zorgt er bovendien voor dat de autoruit in zeer kleine stukjes uit elkaar zal barsten wanneer er sprake is van een harde impact. Dit glas gebruikt men in auto’s omdat de kleine stukjes veel minder schade zullen aanrichten dan bij grote scherven het geval zou zijn.

 

Doordat bij de achterruit en zijruiten gehard glas wordt gebruikt is autoglasreparatie hier eigenlijk nooit mogelijk. Bij een harde impact zal namelijk geen sterretje ontstaan, maar de autoruit zal in plaats daarvan kapot gaan en in zijn geheel ontbreken. De autoruit vervangen is dan de enige manier om te zorgen dat u weer veilig en comfortabel met de auto de weg op kunt.

 

Kiezen voor een after market autoruit?

Wanneer u een autoruit moet (laten) vervangen door autoruitschade is het mogelijk om dit bij een merkdealer te doen. Hier zult u echter wel rekening moeten houden met hoge kosten. Dit komt vanwege de speciale regels die gelden voor de verkoop van deze autoruiten. Deze mogen namelijk, wanneer ze van een merklogo zijn voorzien, alleen door merkdealers worden verkocht. Door het ontbreken van concurrentie is de prijs voor een autoruit vervangen bij een merkdealer aanzienlijk hoger dan nodig is.


Het is gunstiger voor u als autobezitter om bij autoruitschade te kiezen voor het vervangen van uw autoruit met een after market autoruit. Deze autoruiten zijn namelijk van exact dezelfde hoge kwaliteit en beschikken over alle benodigde kwaliteitseisen en keurmerken. Bovendien komen ze vrijwel altijd uit dezelfde fabriek. Het enige verschil kan gevonden worden in het ontbreken van het merklogo en de hierdoor stukken lagere prijs. Op die manier hoeft autoruitschade u niet de hoofdprijs te kosten.

 

Zelf de autoruit vervanging uitvoeren of dit laten doen?

Voor de handige hobbyist of de garagehouder is het ook voordelig om autoruiten te bestellen en deze zelf te plaatsen, wanneer de autoruitschade dit noodzakelijk maakt. Dit kan niet bij alle aanbieders, slechts bij enkele bedrijven is dit mogelijk. Hierdoor kan de prijs nog lager uitvallen.

 

Wanneer u de kennis niet in huis heeft is het inschakelen van een FOCWA-gecertificeerd bedrijf een aanrader. Deze experts kunnen op locatie uw autoruit komen vervangen zodat u zeker weet dat alles goed geregeld wordt. De autoruitschade kan op deze manier snel worden opgelost!

Categories: AutoVervoer