Een art journal kan erg veelzijdig gebruikt worden, het is net een soort dagboek, maar dan visueel. Zo kunnen er bijvoorbeeld tekeningen in gemaakt worden en kan er geëxperimenteerd worden met kleuren. Er kan geschreven, getekend en foto’s geplakt worden in een art journal. Het kan gebruikt worden voor persoonlijke creatieve uitingen, maar ook voor werk of verhalen. Een art journal is tegenwoordig erg populair en je ziet ze veel voorbij komen. Ze komen voor in verschillende soorten en maten. Handig is om te kijken naar waarvoor deze gebruikt gaat worden. Inspiratiebronnen kunnen zeer handig zijn bij het invullen van een art journal, je kunt waarschijnlijk niet alles zelf bedenken en soms heb je gewoon even wat hulp nodig.

Waarvoor een art journal?

Een art journal kan voor ontzettend veel dingen gebruikt worden, omdat het dus eigenlijk een soort groot leeg notitieboek is. Er kan getekend worden op de lege pagina’s, maar ook geschreven, geverfd en geplakt. Het boekje kan geheel naar eigen stijl en idee worden ingevuld. Het kan een soort fotoreportage worden of een verhalenboek, maar ook een schetsboek en vele andere dingen. Een art journal is bedoeld als een boek voor creatieve uitingen, dus wanneer je er zin in hebt en tijd hebt, kun je daar je ideeën en creativiteit in kwijt. Voor de een is dat foto’s plakken en voor de ander is dat verven.

Verschillende art journals

Er zijn een aantal verschillende art journals te vinden in de winkels en webshops. Zo heeft de ene bijvoorbeeld rijstpapier of tissuepapier en de ander aquarelpapier. Sommige zijn gebonden met een ringband en andere hebben een dichte kaft. Bij de ene zitten er stipjes op het papier en de ander is blank. Het kan ook zijn dat een art journal tussenbladen heeft, deze is vooral handig voor foto’s. Dikker papier is beter wanneer je veel wil verven in het art journal. Stipjes op het papier zijn fijn wanneer er veel geschreven gaat worden in het journal. Het is dus handig om te kijken naar het doel van het boekje, zo kun je bepalen welke het beste is om te kopen.

Ideeën

Het boek wordt leeg gekocht, er staat dus nog niks in. De binnenkant kan helemaal met eigen creativiteit worden ingevuld. Soms is de inspiratie misschien even op en heb je ideeën nodig. Vooral de eerste paar keren kunnen moeilijk zijn om alles te bedenken en hoe je het wil, dan is een beetje inspiratie wel fijn. Deze kun je vinden in een speciaal handboek voor een art journal of op het internet, hier zijn genoeg voorbeelden en inspiratie te vinden. Zo kan gekeken worden naar een stijl voor het boek, een bepaalde indeling voor de foto’s, een idee voor een tekening of een speciaal lettertype. Er kunnen allerlei materialen gebruikt worden bij het invullen van een art journal. Zoals eerder genoemd dus al foto’s en verf, maar ook stempels, stickers, stiften etcetera kunnen gebruikt worden. Je kan het zo creatief maken als je zelf wil!

 

Categories: Blog