Vaak ontmoet je iemand op de reis van het leven die je op een hoger niveau aantrekt, en al snel ontdek je je levenspartner in deze persoon. Je begint gelukkig aan de veel begeerde reis van liefde. Het lijkt perfect. Is het niet? Hoe onwerkelijk het ook mag lijken, er zijn altijd twee kanten aan een munt en struikelblokken. Je kunt moeilijkheden in het thuisnest tegenkomen en het soms moeilijk vinden om zelfs bij die persoon te blijven.

Soms zijn deze problemen minuscuul en lossen zichzelf vanzelf op, terwijl het andere keren niet zo is. Soms zijn de misverstanden zo groot dat ze grote opschudding veroorzaken, zodat het moeilijk lijkt om vast te blijven houden aan wat je hebt. Wat moet je dan precies doen? Wegrennen, of er van leren? Hoe cliché het ook moge klinken, er is altijd een oplossing voor elk probleem, en dus ook voor die in je relatie. Maar hoe? Door simpelweg de hulp van een goede  relatietherapeut op te zoeken.

Relatie therapeuten zijn meesten gekwalificeerde huwelijks- en familietherapeuten die het oplossen van conflicten aanpakken, en ook de verbetering tussen twee individuelen. Het advies van een professioneel wordt vaak niet ernstig genomen in ons land in zulke situaties. Het wordt als onconventioneel gezien om een derde partij te betrekken, maar wanneer niets werkt en al je moeite ter vergeefs is, kun je tenminste hulp zoeken en het inzicht meenemen in je eigen relatie dan opgeven.

De grootste vraag is: Wat is relatietherapie?
Een relatie therapie omvat algemene taken zoals de koppel samen verschillende activiteiten te laten uitvoeren, of huiswerk zoals de beste en slechtste eigenschappen van je partner opschrijven, om de relatie te herdefiniëren.

De therapie begint meestal met een algemeen interview over de koppel, over hun, hun families, waarden en overtuigingen. De gesprekken worden opgenomen of opgeschreven door de hulpverlener.

De probleemgebieden worden dan aangegeven en de focus van de behandeling bepaald. De koppel wordt dan gevraagd om met elkaar te praten om hun emotionele chaos en niveau van interactie te bepalen. Elke dysfunctionele interactie wordt opgeschreven. De therapeut kan zelfs goede vrienden of familieleden vragen om meer over de koppel te weten te komen. Er wordt dan een gedetailleerde analyse gemaakt op basis van de observaties en met de koppel besproken.

Soms zijn de meeste problemen ontstaan door een gebrek aan communicatie en de therapeut zal dan duidelijk vast grond opzetten zodat de koppel met elkaar kan communiceren. De verslagen worden besproken en de kwesties uitgezocht, door beide partijen elkaar beter te laten begrijpen. Vaak worden veel huwelijken gered door relatie therapie.

Categories: Lifestyle