Wordt jouw loon maar niet uitbetaald? Dat is natuurlijk ontzettend vervelend, maar je kunt er wat aan doen! Je kunt namelijk een loonvordering indienen om je salaris alsnog uitbetaald te krijgen. Weet je niet precies wat dit inhoudt? Of wil je er gewoon wat meer over weten? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over de loonvordering.

Loonvordering instellen

Achterstallig loon vorderen doe je door het instellen van een loonvordering. Als je werkgever je loon niet uitbetaalt, kun je als werknemer een loonvordering instellen. Het instellen van een loonvordering is vooral zinvol als de werkgever het loon niet wil betalen. Als de werkgever het loon niet kan betalen omdat hij simpelweg te weinig geld heeft, is het instellen van een loonvordering minder zinvol. Je kunt als werknemer een loonvordering instellen vanaf het moment dat het loon uiterlijk betaald had moeten worden. De werkgever is vanaf dat moment in verzuim en hoeft niet in gebreke te worden gesteld.

Wettelijke verhoging

Het niet of veel te laat ontvangen van je loon kan vervelende financiƫle gevolgen hebben. Misschien zit je wel met een huurachterstand of kun je bepaalde rekeningen niet bepalen. Daarom is er sprake van een wettelijke verhoging wanneer je loon niet wordt uitbetaald. Daarnaast moet er een wettelijke rente worden betaald, die 2% bedraagt.

Loonvordering speciale gevallen

Ben je ziek geweest? Ook dan kan een loonvordering gewoon slagen, Een werkgever moet in principe altijd gewoon loon uitbetalen, ook als je ziek bent of met zwangerschapsverlof bent. Hetzelfde geldt voor een schorsing of voor als je op non-actief bent gesteld. Als er sprake is van een arbeidsconflict wordt er gekeken of het feit dat je niet werkt in redelijkheid voor het risico van de werkgever hoort te komen. Hetzelfde geldt voor een tijdelijke bedrijfssluiting, ziekte van de werkgever of vakantie. In deze gevallen kan het dus nuttig zinvol zijn om gewoon een loonvordering in te stellen. Als je een halve dag niet hebt gewerkt door autopech of een sneeuwstorm, hoeft de werkgever deze halve dag inderdaad niet uit te betalen. Dit zijn namelijk omstandigheden die niet voor risico en rekening van de werkgever komen. Hetzelfde geldt voor als je een gevangenisstraf moet uitzItten.

Juridische hulp inschakelen

Bij een loonvordering is het verstandig om juridische hulp in te schakelen. Om voor de kantonrechter te procederen is een advocaat in principe niet verplicht, maar je zult wel een dagvaarding moeten maken en juridisch correcte argumenten moeten hebben. Als je hier geen verstand van hebt, is het dus niet verstandig om hier zelf aan te beginnen. Een goede jurist kan je hierbij helpen en het slagingskans voor de loonvordering vergroten.

Categories: Economie