Een motorboot is een grote aankoop. Daarom zijn er ook veel dingen waar je op moet letten voordat je een motorboot gaat aanschaffen. Met een aantal tips zorg je ervoor dat je alles uit je motorboot kunt halen en lekker kunt varen. Als eerste start je met de zoektocht naar de juiste boot. Heb je er een gevonden? Dan moet je eerst alles weten over de veiligheid op het water voordat je onbezorgd kunt gaan varen en alles uit je boot kunt halen.

Het kopen

Voordat je een motorboot gaat kopen ga je je eerst oriënteren. Je zoekt een boot die bij jouw gebruiken past. Je kunt eventueel gebruik maken van een makelaar. Mocht je dan een boot gevonden hebben dan ga je onderzoek uitvoeren. Zo identificeer je de koper door de administratie van de boot te checken. Ook kijk je of er geen hypotheek op de boot rust. Voor de technische staat kun je het beste een aankoopkeuring laten doen. Zo kun je gelijk een schatting maken van de verwachte kosten zodat je weet wat er jaarlijks terug komt. Als je eenmaal overtuigd bent dan moet je de koop schriftelijk vastleggen zodat je kunt genieten van je eigen motorboot.

Veilig varen

Voordat je echt goed kunt gaan varen is het belangrijk om bepaalde veiligheidstips te volgen. Zo kun je straks ongestoord het water op. Als eerste controleer je de tanks, accu’s, koelwater en motoroliepeil. Zodat je straks op het water niks meer hoeft bij te vullen. Verder check je de routes en weersomstandigheden voordat je het water op gaat. Daarnaast is het ook van belang dat je de vaarregels uit je hoofd kent en dus opvallende kleren draagt. Net als in het gewone verkeer zorg je dat je alcoholvrij achter het stuur zit. Tijdens het varen is het belangrijk om zoveel mogelijk rechts te varen en zeker niet voor te dringen bij bruggen en sluizen. Ook laat je grotere schepen voor gaan. Door deze tips goed op te volgen help je mee aan een veilig vaarverkeer.

Let dus goed op tijdens het kopen van een boot zodat je niet voor vervelende verassingen komt te staan. Daarnaast is veilig varen nog belangrijker zodat je jezelf en anderen niet in gevaar brengt.

Categories: Blog