Binnen de advocatuur is expertise tegenwoordig van groot belang. Zo zijn er tegenwoordig advocaten gespecialiseerd in allerlei verschillende sectoren. Een daarvan is de agrarische sector. In dit artikel wordt meer verteld over de rechtsgebieden van een advocaat in de agrarische sector en wat een advocaat daarin kan betekenen.

Kwekersrecht

Het kwekersrecht is het intellectuele eigendomsrecht voor een nieuw plantenras. Om dit zogenaamde kwekersrecht te verkrijgen moet er voldaan worden aan een aantal eisen. Eenmaal voldaan aan deze eisen dan kan het kwekersrecht worden verkregen. Normaal gesproken is dat nog niet het onderdeel waarbij een advocaat nodig. Dit is vaak wanneer er inbreuk wordt gedaan op je kwekersrecht.

Kwaliteitsgeschillen

Op het moment dat er tussen twee partij een geschil is ontstaan omtrent kwaliteit kan een advocaat worden ingeschakeld om te kijken naar dit geschil. De advocaat kijkt dan of de afspraken zijn nagekomen omtrent de kwaliteit van het product en geeft vervolgens advies of er verdere stappen ondernomen kunnen worden. Mocht dit niet het geval zijn dan kan de advocaat meerdere stappen gaan ondernemen.

Handelsvoorwaarden

In de agrarische sector zijn bepaalde handelsvoorwaarden opgesteld die kunnen zorgen voor een goede basis om zaken te kunnen doen. Deze basis geldt zowel voor de koper als voor de verkoper. Wanneer je niet op de hoogte bent van de handelsvoorwaarden kun je gemakkelijk informatie inwinnen binnen bij je advocaat uit deze sector. Daarnaast kun je de advocaat ook inschakelen wanneer de andere partij zich niet houdt aan de handelsvoorwaarden en het daardoor ook moeilijk wordt om een eerlijke deal te verkrijgen.

Combinatie van verschillende rechtsgebieden

In de agrarische sector komen uiteraard meer zaken naar voren als die zojuist zijn besproken. Wanneer er een geschil is omtrent de arbeidscontracten kun je uiteraard gewoon terecht bij een specialist in arbeidsrecht en voor een goedkeuring van een bestemmingsplan kan er een advocaat worden ingeschakeld die zich op de overheid richt. Bij het kiezen van een advocatenbureau kijk dan of deze meerdere expertises in huis hebben. Dan kunnen de advocaten daar elkaar versterken en dus jouw dus ook beter helpen.

Categories: Blog