Omgaan met de ziekte van Parkinson is enorm moeilijk. Als patiënt is het erg lastig om een manier te vinden hoe u kunt omgaan met deze nare ziekte. Alleen “positief denken” is vaak te eenzijdig en werkt voor de meeste mensen niet. Daarom geven wij 3 tips voor het omgaan met de ziekte van Parkinson. Lees hieronder verder. Hopelijk kunnen wij het omgaan enigszins makkelijker maken.

Tip 1. Probeer stress te vermijden

Als patiënt is het enorm belangrijk om uzelf op de eerste plaats te zetten. Dit is zeker niet egocentrisch of egoïstisch; als Parkinson patiënt is het belangrijk om eerst voor uzelf te zorgen. Rust uit als uw lichaam aangeeft moe te zijn. De ziekte van Parkinson kost enorm veel energie. U moet zich absoluut niet schuldig voelen om “nee” te zeggen. Onderstaande kan u helpen om stress te voorkomen:

 

  • Neem gedisciplineerd rust op momenten dat uw lichaam aangeeft moe te zijn
  • Herken bij uzelf de eerste tekenen van stress
  • Zorg er met mentale en fysieke technieken voor dat u uw stress kunt verlagen

Tip 2. Accepteer de ziekte

Boos zijn op “de ziekte” is begrijpelijk, maar helpt u niet er mee om te gaan. De ziekte is namelijk geen persoon of concreet ding, waarmee u de strijd mee aan kunt gaan. Het is dus beter om uzelf af te vragen: “Wat zijn de gevolgen van de ziekten of de symptomen? En hoe kan ik deze zo goed mogelijk omzeilen?” 

Tip 3. Hou de nieuwste ontwikkelingen bij

Als Parkinson-patiënt is het natuurlijk logisch dat je de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van behandeling bijhoudt. Daar is niets mis mee en zelfs goed om hoop uit te putten. Maar overdrijf niet in het zoeken naar de nieuwste ontwikkelingen. Als u dag in, dag uit bezig bent met het internet afstruinen, lezen van boeken en het volgen van televisieprogramma’s, dan ligt uw focus te zeer op de ziekte. Herinner uzelf dat de ziekte van Parkinson “slechts” één aspect van uw leven is. Wilt u meer weten over de ziekte van Parkinson? Ga naar VerderMetParkinson.nl en lees over de symptomen, oorzaak en behandelingen.

Categories: Gezondheid