Voorbereiding is het halve werk

De bovenstaande term hoor je wel vaker. Het is cliché, maar daarom niet minder belangrijk. Maar hoe bereid je je voor op een presentatie? Veel mensen beginnen gelijk met het maken van een PowerPoint-presentatie. Dan zit je eigenlijk al in een hele andere fase. Geen goed idee dus. Er bestaan grof genomen 3 fases om tot een goede presentatie te komen. Dit zijn ze:

  • voorbereiding
  • realisatie
  • uitvoering

 

Wanneer je je begint bij de realisatie sla je eigenlijk een fase over. Vaak wordt de voorbereiding onderschat. Meestal wordt er gedacht; dat komt bij het maken van de PowerPoint wel. Maar omdat je al aan PowerPoint-presentatie vastzit kan je niet meer tot een creatief proces komen, en dat creatieve proces is juist zo belangrijk.

In dat creatieve proces ga je nadenken over bijvoorbeeld deze vragen:

  • wat is mijn doelgroep?
  • Wat is het doel van mijn presentatie?
  • Welke hulpmiddelen ga ik gebruiken?

Het resultaat is dan een gestructureerd plan wat je kan gaan realiseren. Dit helpt je zelf ook met krijgen van overzicht in de presentatie. Zo bewaar je de rust, en dat merkt jouw publiek.

Maak op een goede manier gebruik van een PowerPoint of Prezi

Je hebt als het goed is al nagedacht over welke hulpmiddelen je wilt gaan gebruiken. Vaak komt daaruit dat je een PowerPoint of Prezi gaan maken. Maar hoe maak je nu een goede PowerPoint? Veel mensen maken klassieke fouten die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Bijvoorbeeld deze:

  • teveel informatie op een dia
  • teveel voorspelbare bullets
  • verschillende lettertypes

Deze 3 fouten zorgen ervoor dat je presentatie amateuristisch overkomt, je publiek zal je dus niet serieus nemen. Om de aandacht te blijven behouden moet niet alleen de voorbereiding goed zijn, maar ook jouw PowerPoint-presentatie is een belangrijk element. Een presentatie in jouw bedrijfsstijl met voldoende contract en een juiste verhouding tussen beeld en tekst, komt veel beter over dan een eenvoudige tien-in-een-dozijn presentatie met alleen maar tekst. Spreek voor zich toch?

Val echter niet in de kuil om je presentatie zo bijzonder mogelijk te maken. Gebruik voor jezelf deze stelregel: de presentatie moet in 4 seconden duidelijk zijn voor het publiek. Daarna kan je de aandacht van het publiek weer op jou richten. De presentatie moet het publiek dus nieuwsgierig maken om te weten wat jij te zeggen hebt. Als je moeite hebt met deze dingen kan het ook goed zijn om eens keer een cursus PowerPoint maken te volgen. Daar krijg je hulp met een Prezi of een PowerPoint maken.

Let op je houding en mimiek

Je kent ze wel. Die mensen die presenteren alsof ze het elke dag doen. Ze gebruiken moeiteloos lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen om hun verhaal over te brengen. Zij maken goed gebruik van hun houding en mimiek. Je kan een fantastische PowerPoint hebben, maar als jij het verhaal niet weet over te brengen heeft je presentatie geen waarde.

Presenteren is een vak wordt er weleens gezegd, en dat is waar. Het kost veel tijd en oefening om goed te kunnen presenteren. Daar hoort ook het oefenen op jouw houding en gezichtsuitdrukkingen bij. Maar op welke dingen kan je dan oefenen? Op deze manieren kan je jouw boodschap kracht bij zetten:

  • gebruik je handen en voeten
  • beweeg tijdens de presentatie
  • straal een open houding uit
  • maak oogcontact met het publiek

Als je op deze dingen blijft oefenen kom je gegarandeerd beter over bij jouw publiek.