Eerder dit jaar schreef De Telegraaf dat vergunningen voor dakkapellen, erkers en nieuwbouwwoningen dit jaar goedkoper zijn geworden. Volgens de krant is dit toe te schrijven aan de aantrekkende woningmarkt. De vergunning die officieel bekendstaat als ‘’omgevingsvergunning’’ ligt voor dakkapellen 2,5 procent lager, zo bericht de krant. Dakkapellen zijn de laatste jaren erg populair en steeds meer huiseigenaren kiezen ervoor hun huis te laten voorzien van een dakkapel.

Toch is het kiezen van een dakkapel niet altijd een gemakkelijke taak. Er komen verschillende dingen bij kijken die huiseigenaren vooraf niet altijd bedenken. Vandaag zetten we een aantal belangrijke zaken op een rij die iedere huiseigenaar in gedachten moet houden bij het kiezen van een dakkapel.

Dakkapellen: vergroot loopoppervlakte en hogere huiswaarde

Dakkapellen bieden enkele mooie voordelen voor huiseigenaren. Een van de meest voor de hand liggende en duidelijke voordelen, is dat dakkapellen zorgen voor extra ruimte. Het loopoppervlak van een huis wordt door toevoeging van een dakkapel groter en bovendien lijkt een ruimte ook direct groter – onder andere door de nieuwe lichtinval. Een andere reden die veel huiseigenaren hebben om een dakkapel te plaatsen, is dat dit type uitbouw de waarde van hun huis opschroeft. Op de website van Funda stelt makelaar Inge Wouda-Lugtenborg dat een dakkapel uiteindelijk een meerwaarde kan opleveren van zo’n 50 tot 70 procent! Uiteraard gaat het dan wel om een goed uitgevoerde dakkapel die ook echt een toevoeging biedt aan je woonoppervlakte.

 

Waar let je op bij het bekijken van dakkapellen?

Wanneer je dakkapellen gaat vergelijken om te bekijken welk type het beste bij jouw huis past, is een van de eerste overwegingen die je maakt de materiaalsoort. Dakkapellen kunnen bijvoorbeeld van hout, kunststof of aluminium zijn: dit zijn ook gelijk de meest populaire materialen. Verschillende typen dakkapellen hebben ieder zo hun eigen voor- en nadelen, dus voor je een keuze maakt is het zaak je hierin te verdiepen. Kunststof dakkapellen zijn een van de meest geliefde keuzes, met name dankzij hun onderhoudsvrije karakter. Een keer per jaar een flinke schoonmaakbeurt volstaat al voor deze dakkapellen, terwijl een materiaal als hout weer veel meer onderhoud vergt. Daarentegen vinden veel mensen dat dakkapellen van hout een meer authentieke uitstraling hebben.

Waar je natuurlijk ook aan moet denken voor je een dakkapel laat plaatsen, zijn de details die je wilt voor jouw dakkapel. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om extra’s toe te voegen als (meer) ventilatieroosters, een hor om insecten tegen te houden of bijvoorbeeld een mechanisch rolluik of screen. Het is ook zeker mogelijk om deze toevoegingen later te laten plaatsen, maar natuurlijk is het wel zo prettig als alles in een keer helemaal af is!

Wil jij een dakkapel laten plaatsen? Online is er veel informatie te vinden over de verschillende typen die er bestaan. Lees je goed in en schroom ook zeker niet om contact op te nemen met een specialist die je kan adviseren. Een dakkapel is een flinke investering dus je wilt natuurlijk wel kiezen voor een dakkapel die volledig naar wens is!

Categories: Blog