Een Coverband huren voor een speciale gelegenheid is een geweldige toevoeging voor je feest. Het brengt je collega’s, vrienden en, als de band zijn vak verstaat, zelfs je oma de dansvloer op. Maar hoe vind je de voor jou perfecte muziekband? Er bestaat een overschot aan bands die zich aanbieden. Rockbands, coverbands, latin bands en zelfs bands met een DJ. Welke past bij jou, je feest en de gasten? En hoe weet je zeker dat de feestband betrouwbaar is en kwaliteit levert? Geen gemakkelijke opgave! Graag help ik jou met 10 tips om met al het aanbod juist jouw perfecte band te vinden en te huren! 

Wat is je favoriete muziek?

Ik begin gelijk met de belangrijkste factor en dat ben jij! Wat vind jij nou leuk om naar te luisteren? Pak een glas wijn en zet je favoriete playlist op. Welke genres spreken je aan? Welke bekende bands raken je? Van welke muziek trap je je schoenen uit en spring je de dansvloer op? Maak hier een overzicht van en bedenk welke coverbands hier het beste op aansluit. Rock, jazz of een onvervalste partyband?

Wat is de gelegenheid en wat voor een locatie heb je?

Je hebt besloten wat jij leuk vindt, maar past dat wel bij de gelegenheid? Bekijk jouw gelegenheid en bepaal wat daar goed bij past. Bij een trouwfeest pas bijvoorbeeld een feestband heel erg goed, terwijl er tijdens een receptie meer een achtergrondbandje nodig is. De locatie heeft ook zijn invloeden. Bij een chique locatie is een saxofonist bij een DJ bijvoorbeeld een leuke en passende toevoeging.

Wat voor soort gasten nodig je uit?

Het is belangrijk dat je zelf de muziek leuk vindt, maar het is ook belangrijk dat je gasten genieten. Spreek bijvoorbeeld met je beste vriendin af om te bekijken wie je uit gaat nodigen. Bekijk de leeftijdscategorie van de mensen, hier kun je veel informatie uit halen. Je oma van 75 zal andere muziek luisteren dan je nichtje van 15. Vraag eventueel aan een paar belangrijke gasten wat zei leuk vinden om naar te luisteren. Probeer jouw eigen muziekkeuze en de interesse van je gasten te combineren tot de perfecte band!

Hoeveel gasten heb je op de gastenlijst staan?

Het is fijn om een beeld te hebben van je hoeveelheid gasten. Buiten het bepalen hoeveel eten en drinken je in moet kopen, is het ook handig om te weten hoeveel mensen er komen omtrent de benodigde geluidstechniek. Het is niet iets waar je over nadenkt, maar toch een belangrijkere prijsfactor. Daarbij kom ik gelijk op het volgende punt:

Hoeveel bandleden moet de geschikte band hebben?

Wanneer je een intiem feest organiseert met 20 gasten past het niet goed om een grote band in te zetten. Op een feest met een grote groep is een akoestische zanger-gitarist weer minder op zijn plek. Het is dus belangrijk dat je kijkt naar de hoeveelheid bandleden die passen bij de hoeveelheid gasten. Wanneer je bijvoorbeeld een klein gezelschap hebt, kun je misschien beter een duo- of een trio-formatie nemen. Bij een feest van 100 tot 150 man is een band vanaf 5 leden erg geschikt. Pak je het nog groter aan? Denk eens aan een 9-koppige partyband met blazers!

Hoe lang duurt jouw feest?

Wil jij de hele avond lekker dansen of ben je op zoek naar mooie muziek voor de receptie van een uur? Het is een belangrijk punt om over na te denken. Een band speelt vaak maximaal 4 uur lang. Dit heeft o.a. te maken met de grootte van het repertoire. Duurt jouw feest langer? Overweeg dan ter uitbreiding een DJ die de avond rustig kan opbouwen of juist knallend kan afsluiten.

Wat is jouw budget?

Bruiloften en bedrijfsfeesten kunnen aardig in de kosten lopen. Het is daarom belangrijk om naar je budget te kijken om te bepalen wat haalbaar is. Er zijn veel prijscategorieën op het gebied van coverbands en dus ook veel mogelijkheden. Bekende bands zijn meestal duurder dan minder bekende allround coverbands. De grootte van de band is ook van invloed op de prijs net als de benodigde techniek en speeltijd. Stel goed je eigen budget vast en vraag een vrijblijvende offerte aan die past in jouw bedachte prijsklasse.

Waar vind je een goede band?

Misschien heb je onderhand wel een keuze kunnen maken over wat voor een soort band je zou willen op jouw gelegenheid. Waar vind je nou de perfecte band? Er zijn veel verschillende kantoren en sites die bands verhuren. Het is natuurlijk fijn dat er veel keus is, maar het kan ook verwarrend zijn. Let erop dat je een bedrijf benadert die betrouwbaar is. Hebben ze veel optredens verzorgt? Zijn ze goed bereikbaar en hebben ze een plan B mochten de bandleden plots een buikgriep krijgen? Keurmerken, referenties en goed contact zijn een goede graadmeter om zeker te zijn dat je met een bedrijf zaken doet die ervoor zorgt dat alles perfect voor jouw gelegenheid geregeld is.

Maak je keuze!

Heb je alle bovenstaande punten doorgelopen, op geschreven en uitvoerig besproken met je allerbeste vriendin of vriend? Dan heb je hopelijk al een beetje in gedachte wat je zou willen. Het is belangrijk om een goed gevoel te hebben bij deze mensen, want het is jouw dag en jij moet er honderd procent achterstaan.

Het gezicht achter dit artikel is Thirza. Ze is blogger en evenementenmedewerker van Evenses.

Evenses biedt een variatie van professionele bands binnen Nederland, België en Duitsland aan. Denk hierbij aan partybands, jazzbands of achtergrondbands. Bij overige zaken zoals het inhuren van verlichte dansvloeren, fotografen en fotohokjes kunnen ze je ook helpen. 

Categories: Nieuws